Deprecated: Required parameter $cache_folder_path follows optional parameter $template_name in /home/birddog/domains/birddog.no/www/public_html/plugins/system/jsntplframework/libraries/joomlashine/utils.php on line 472 Deprecated: Required parameter $templateName follows optional parameter $override in /home/birddog/domains/birddog.no/www/public_html/plugins/system/jsntplframework/libraries/joomlashine/template/helper.php on line 152 Maskott - Army Aviation Norway
Warning: Undefined variable $layout in /home/birddog/domains/birddog.no/www/public_html/plugins/content/socialsharebuttons/socialsharebuttons.php on line 307

Historien om Cessna Birddog i Norge er ikke komplett uten at vi nevner OP-Fly troppenes maskot. Truls Gabrielsen dukket opp for første gang under OP-kurset på Værnes i 1959. Elevene på dette kurset ønsket å spille MP-vakta ved flystasjonen et puss. Da deltakernes navn ble sendt inn for utstedelse av adgangskort, sto Truls Gabrielsen på lista. Forsøk ble gjort fra MP-vakta for å få levert kortet til Gabrielsen, som selvfølgelig aldri var til stede.

Noe mer ble ikke gjort ut av Truls Gabrielsen i denne omgang. Først da Hans Tore Asphaug begynte på sitt OP-Fly kurs på Værnes i 1980, dukket ideen opp på nytt. Han hadde hørt om Gabrielsen av sin far, som deltok i den opprinnelige spøken. Asphaug fant en ny vri på saken og gikk til anskaffelse av en dukke som til forveksling var lik den kjente "Snoopy", hunden som i tegneserier utkjempet mange drabelige luftdueller med Den Røde Baron.

Gabrielsen ble kursdeltaker med sersjant grad, og kledd opp i full uniform. Alle nødvendige papirer for å innrullere ham i Hæren ble utstedt. Etter kursets avslutning ble Gabrielsen nå fenrik, med til Bardufoss, hvor han ble opptatt som offisiell maskot for Fly-OP troppen der. Foruten de norske flyene som var stasjonert på Bardufoss, har Gabrielsen utsjekk på Harrier, Jaguar og flere andre flytyper som har vært innom stasjonen på øvelser.

Da Fly-OP troppene ble nedlagt, fulgte Gabrielsen med de av Hærens flygere som var utdannet på helikopter og gikk til 720 skvadron. Han er i dag maskot ved avdelingen, og har til og med deltatt i operasjonene i Bosnia. Det ble et opphold med store farer. Noen danske soldater klarte en natt å kidnappe Gabrielsen. En omfattende leteaksjon ble straks igangsatt, og til slutt ble Gabrielsen heldigvis funnet i god behold.

I løpet av oppholdet ved 720 skvadron, er Truls Gabrielsen høytidelig utnevnt til kaptein. Utnevnelsen er bekreftet i eget skriv fra General inspektøren for Luftforsvaret.

primi sui motori con e-max
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com